13 Eki 2024
Zaman zaman tekrar eden beklenilmeyen anda ortaya çıkan ve kişiyi çaresiz bırakan korku nöbetleridir. Aniden ortaya çıkan panik ataklar sonrasında kişi tekrar panik atak yaşamaktan korkar ve atakları tetiklenmiş aktivitelerden uzak durur ya da panik atak yaşadığı yerlerden kaçınma gibi adımlarla gelecekteki ataklardan kaçmaya çalışır.
Bu nöbetlerin en şiddetli dönemi kısa sürer. Genellikle 5-10 dakikada yatışır, nadiren yarım saati geçer ve sonra şiddeti azalır.
Kalp krizi, felç geçiriyor gibi hissetme
Kontrolü kaybediyormuş gibi olmak
Fiziksel semptomlar
Göğüs ağrısı/sıkışması
Kalp çarpıntısı
Mide bulantısı
Terleme
Nefes darlığı
Panik bozukluğu olan kişiler sıklıkla panik ataklarının tekrarlanacağından korkarlar ve bu durum, genellikle normal yaşam aktivitelerini sınırlayabilir veya olumsuz etkileyebilir. Panik ataklarının beklenmedik ve kontrol edilemez olması, bu durumu daha da korkutucu hale getirebilir. Bu nöbetlerin en şiddetli dönemi kısa sürer. Genellikle 5-10 dakikada yatışır, nadiren yarım saati geçer ve şiddeti azalır.
Panik bozukluğunun belirtileri şunları içerebilir:
Panik ataklarının tekrarlaması: Aniden başlayan ve yoğun korku veya endişe ile karakterize edilen ataklar.
Fiziksel belirtiler: Kalp çarpıntısı, titreme veya sarsıntı, terleme, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya rahatsızlık, mide bulantısı veya karın rahatsızlığı gibi fiziksel semptomlar.
Duygusal belirtiler: Kontrolü kaybetme korkusu, ölüm veya delirme korkusu, gerçek dışı veya irrasyonel düşünceler.
Kaçınma davranışları: Panik atakları tetikleyebilecek durumlardan kaçınma, sosyal aktiviteleri sınırlama.